داستان اصلی سولانا – چشم انداز آناتولی یاکوونکو برای یک بلاک چین با کارایی بالا


آناتولی یاکوونکو، یکی از بنیانگذاران سولانا، «لحظه ی اورکا» را توصیف می کند که طرح اولیه یک پروتکل قرارداد هوشمند لایه-یک را به وجود آورد که هدف آن «بهینه سازی بیش از حد» و «هرچه سریعتر» است.

آناتولی یاکوونکو، یکی از بنیانگذاران سولانا، در حالی که متفکرانه به عقب خم می‌شود، به یاد می‌آورد: «به معنای واقعی کلمه دو قهوه و یک آبجو خوردم و ساعت چهار صبح این لحظه یورکا را خوردم.

در صحبت با Cointelegraph در کنفرانس سالانه Breakpoint در آمستردام، یکی از بنیانگذاران، موج مغزی اواخر شب خود را از یک پروتکل بلاک چین قرارداد هوشمند “فوق العاده بهینه شده، سریعاً ممکن” توصیف می کند.

یاکوونکو توضیح می‌دهد: «مورد استفاده‌ای که من دنبال آن بودم، کتاب‌های سفارش محدود متمرکز بود، مانند نحوه اجرای چیزی مانند Nasdaq در یک بلاک چین که نیازی به مجوز عمومی ندارد.

من فکر می‌کردم که اگر داده‌های شفاف داشته باشید، اگر همه حقوق منصفانه و روشنی داشته باشند، و همه اینها بر روی سخت‌افزار کالا اجرا شود، یک پیروزی آشکار در آنجا حاصل می‌شود.»

از موج سواری گرفته تا قراردادهای هوشمند

ریشه های سولانا به طور ذاتی با سفر یاکوونکو به عنوان یک مهندس کامپیوتر مرتبط است. یاکوونکو که بیشتر دوران حرفه‌ای خود را در کوالکام در سن دیگو با یکی از بنیان‌گذاران راج گوکال گذراند، ایده پلتفرمی دارد که از آن دوره از زندگی‌اش الهام می‌گیرد.

سولانا از ساحل سولانا می آید. من و بنیانگذارانم آنجا زندگی می کردیم، بیدار می شدیم، موج سواری می کردیم، با دوچرخه می رفتیم سر کار، به خانه می آمدیم و دوباره موج سواری می کردیم.

ما یاد گرفتیم که چگونه برنامه نویسی سیستمی عالی انجام دهیم و سال 2017 سالی بود که من ایده راه اندازی سولانا را داشتم.

یاکوونکو روی یک پروژه جانبی کار می‌کرد که سخت‌افزار یادگیری عمیق، استقرار پردازنده‌های گرافیکی و استخراج ارزهای دیجیتال برای آزمایش پروژه‌هایش را توسعه می‌داد. این راه را برای تولد سکو هموار کرد.

ظهور این ایده از مفهومی به نام دسترسی چندگانه تقسیم زمانی ناشی شد. همانطور که یاکوونکو توضیح می دهد، این فناوری به نحوه انتقال برج های سلولی بر اساس فواصل زمانی بستگی دارد.

آناتولی یاکوونکو، یکی از بنیانگذاران سولانا، در طی یک گفتگوی کنار آتش در Breakpoint در آمستردام. منبع: بنیاد سولانا

ایده او ایجاد سیستمی مبتنی بر فناوری به نام تابع تاخیر قابل تایید بود که محققان دانشگاه استنفورد روی آن کار می کردند. یاکوونکو به شوخی می گوید که او واقعا فکر می کند چیز جدیدی کشف کرده است، که او را تشویق می کند تا روی پلت فرم لایه قرارداد هوشمند کار کند:

فکر می‌کنم زمانی که راهی برای ردیابی زمان به صورت غیرمتمرکز در یک بلاک چین عمومی و بدون مجوز پیدا کردید، می‌توانید از بهینه‌سازی‌های مشابهی که کوالکام برای شبکه‌های سلولی ساخته است استفاده کنید.

یاکوونکو و شرکای او با الهام از ظهور عملکرد قرارداد هوشمند که توسط اتریوم پیشگام بود، شروع به توسعه یک برنامه کاربردی و موارد استفاده با قابلیت قرارداد هوشمند کردند:

ما می‌خواستیم یک پلتفرم قرارداد هوشمند و فوق‌العاده بهینه ایجاد کنیم که بتواند مزایای محاسبات با حداقل اعتماد را ارائه دهد، اما بدون مشکلات عملکرد یا هزینه‌های مرتبط با جایگزین‌ها.

دو سال کار روی مهندسی سولانا قبل از راه‌اندازی آن در مارس 2020 انجام شد، درست زمانی که همه‌گیری COVID-19 جهان را فرا گرفته بود. این پلتفرم به موفقیت، هیاهو و حمایت قابل توجهی دست یافته است، اما یاکوونکو اعتراف می کند که شانس زیادی در آن وجود داشته است.

«کاش می‌توانستم بگویم همه چیز نابغه بود، اما ما پول کافی برای ساختن همه ویژگی‌های ممکن جمع‌آوری نکردیم. یاکوونکو می‌گوید: بسیاری از رقبای ما ده برابر بیشتر از ما، به معنای واقعی کلمه صدها میلیون دلار درآمد کسب کرده‌اند.

سولانا به عنوان فضای سبز برای توسعه دهندگان قرارداد هوشمند

سولانا با فضای کافی برای ساخت یک بلاک چین متمرکز، بر ایجاد “سریع ترین چیز ممکن” تمرکز کرد. این شامل پشتیبانی از ماشین مجازی اتریوم یا خدمات تماس از راه دور نمی‌شد و «به سختی یک کاوشگر کارآمد داشت»، اما یاکوونکو ادعا می‌کند که این بخشی از چیزی است که سازندگان را جذب کرده است.

او توضیح می‌دهد: «این چیزی است که تخیل توسعه‌دهندگان را در زمان راه‌اندازی به خود جلب کرد، آن بسیار متفاوت از اتریوم بود و به‌طور منحصربه‌فردی برای بهینه‌سازی بسیار خاص ساخته شده بود و این موضوع را تا حد ممکن سریع می‌کند.»

یکی از بنیانگذاران می افزاید که مهندسی در عدم تمرکز به خطر نمی افتد زیرا سولانا می تواند با تعداد زیادی گره کار کند. ایجاد یک جایگاه، گروه اصلی از توسعه دهندگان را جذب کرد که پروژه های موفقی مانند شبکه بی سیم غیرمتمرکز Helium و پروتکل قرارداد هوشمند Anchor را ایجاد کردند.

آنها چیز خاصی را تشخیص دادند و دیدند که ما منابع لازم برای ساختن چیز دیگری را نداریم. آنها این کار را به عهده گرفتند که کد منبع باز ایجاد کنند.”

اکوسیستم سولانا در طول بازار صعودی ارزهای دیجیتال در سال 2021 شاهد جریان‌های سرمایه قابل توجهی بود که توکن بومی آن Sonala (SOL) در نوامبر همان سال به بالاترین رقم تاریخ 250 دلار رسید.

قطعی شبکه “دلخراش”.

این پلتفرم نیز مشکلات خود را داشته است. سقوط صرافی ارزهای دیجیتال Sam Bankman-Fried FTX آسیب زیادی به اکوسیستم وارد کرد. همانطور که قبلاً Cointelegraph گزارش داده بود، یاکوونکو اعتراف کرد که به شدت نگران تعدادی از پروژه‌هایی است که از FTX و Alameda Research سرمایه‌گذاری کرده‌اند و در بورس ورشکسته سرمایه دارند.

سولانا همچنین به دلیل یک سری قطعی که بلاک چین را آفلاین کرد، مورد انتقاد شدید قرار گرفت. یاکوونکو این نمونه‌ها را «دل‌شکست‌کننده برای یک مهندس» و درس‌های دردناکی برای آموختن توصیف کرد:

“اولویت شماره یک امنیت است. سپس زنده بودن است. وقتی با مشکلی مانند تراکم روبرو می شوید، حتی اگر بخواهید کد را در عرض یک هفته بیرون بیاورید، نیاز به ممیزی و آزمایش دارد تا آن را به شبکه اصلی منتقل کنید.”

یادگیری از این شکست ها نقش مهمی در عملکرد مداوم اکوسیستم ایفا کرده است. این همچنین باعث شد که بنیاد سولانا تیمی را برای ایجاد یک مشتری اعتبار سنجی دوم تشکیل دهد.

«تنها شبکه اصلی قرارداد هوشمند دیگر با چندین مشتری، اتریوم است. به نظر من، این یکی از گام هایی است که باید برای دستیابی به تمرکززدایی کامل بردارید.» یاکوونکو می گوید.

در مورد رقابت درک شده بین اتریوم و سولانا؟ یاکوونکو می گوید بین توسعه دهندگان منبع باز از هر دو اکوسیستم اشتراک گذاری سالمی از افکار وجود دارد. نکات اصلی بحث باقی می ماند: یک استخر کوچک استعداد توسعه دهندگان و ویژگی های همپوشانی درک شده.

مجله: میلیاردر زاغه نشین: داستان باورنکردنی ساندیپ نیلوال Polygon’s


نویسنده: Gareth Jenkinson

اشتراک گذاری و حمایت

Picture of امیر کرمی

امیر کرمی

کارشناس تولید محتوا و علاقه مند به ارز دیجیتال و دنیای فناوری 😉

دیدگاهتان را بنویسید