با توجه به تنوع تجهیزات مورد استفاده در شبکه مزایا و معایب راه اندازی شبکه های کامپیوتری را میتوان از جنبههای مختلفی مورد بررسی قرار داد. به خصوص با توجه به میزان گستردگی شبکه و سرعت ارسال و دریافت داده (برحسب مگابیت Mbps یا گیگابیت بر ثانیه Gbps)، هزینه راه اندازی یک شبکه یا ارتقای آن بسیار متفاوت خواهد بود.
در حال حاضر اکثر شبکههای کامپیوتری که برای تبادل داده استفاده میشوند از روشهای زیر برای ارسال و دریافت اطلاعات استفاده میکنند:
- روش بیسیم یا وایرلس
- روش باسیم یا کابلی
البته یک راه حل دیگر (که باعث افزایش بازده انتقال اطلاعات و کاهش هزینهها میشود)، راه اندازی شبکه های کامپیوتری هیبریدی (hybrid) است. ما در ادامه به بررسی و مقایسه این روشها خواهیم پرداخت و به مزایا و معایب هر یک از آنها اشاره خواهیم داشت: همچنین جهت مشاوره رایگان در خصوص راه اندازی شبکه های کامپیوتری در ایران می توانید با کارشناسان شرکت شبکه ارغوان ارتباط در تماس باشید. 41902-021
اتصال چندین دستگاه (کامپیوتر) به یکدیگر در یک مکان موجب ایجاد شبکه می شود؛ اما همه چیز به سادگی این تعریف نیست. نصب شبکه کامپیوتری مستلزم بهره گیری از دانش لازم برای استفاده از تجهیزات شبکه است. داشتن تجربه و اطلاعات کافی در این زمینه به شما یا پشتیبان شبکه کمک می کند تا متناسب با نیاز محل موردنظر، تجهیزات مناسبی را انتخاب و به درستی به هم متصل و راه اندازی کنید.
تجهیزات راه اندازی شبکه های کامپیوتری
تنوع تجهیزات بیسیم و باسیم که به بازار عرضه شدهاند به طور مداوم در حال افزایش هستند. برای همین، در صورتی که قصد راه اندازی یک شبکه جدید را داشته باشید، آشنایی با یا هزینه لازم برای هر یک از آنها برای شما مهم خواهد بود. برای مثال، تعداد سرور، سوئیچ شبکه، روتر یا سایر تجهیزات مورد استفاده در شبکه های کامپیوتری با توجه به گسترگی آن و حجم تبادل اطلاعات در داخل یک سازمان یا مجموعه متفاوت خواهد بود.
علاوه بر این، شرکتهای متعددی هستند که به تولید تجهیزات شبکه میپردازند. از جمله میتوان به شرکت سیسکو (cisco)، میکروتیک ، لگراند، یوبیکیوتی، تی پی لینک، دی لینک، هواوی، نوکیا و سایر شرکتهای معتبر بین المللی اشاره کرد.
به طور کلی، میتوان موارد لیست شده در زیر را در زمره مهمترین تجهیزات لازم برای راه اندازی شبکه های کامپیوتری وایرلس و کابلی قرار داد:
- انواع سرور (اچ پی پرولیانت نسل هشتم، نهم، دهم و …)
- انواع رایانه رومیزی، لپ تاپ، …
- انواع سوئیچ (switches)
- روترها (routers)
- اکسس پوینت ها
- انواع مودم وایرلس
- گوشیهای هوشمند موبایل
- سیم و کابل
- فیبر نوری
تفاوت راه اندازی شبکه بیسیم و شبکه کابلی چیست؟
مقایسه هزینه راه اندازی شبکه بیسیم و کابلی یکی از مهمترین فاکتورهایی است که در تصمیم گیری سازمانها، شرکتها و کلیه افراد حقیقی و حقوقی برای انتخاب بهترین شبکه برای انتقال داده تاثیرگذار خواهد بود.
اما شما باید در صورت نیاز به راه اندازی یا ارتقای شبکه ابتدا به سوالات زیر پاسخ دهید:
- تفاوتهای شبکه وای-فای و اترنت چیست؟
- نیازمندیهای کسب و کار یا شرکت شما چیست؟
- هزینه نصب تجهیزات بیسیم یا نصب و ارتقای شبکه اترنت چقدر است؟
هر یک از این شبکهها مزایا و معایب خاص خود را دارند. برای همین، نمیتوان به طور کلی یکی از آنها را تایید و دیگری را رد کرد. باید ببینید که با انتخاب کدام روش، پس از راه اندازی شبکه های کامپیوتری نیازهای کسب وکار یا شرکت شما رفع خواهد شد.
مقایسه هزینه راه اندازی شبکه بیسیم و کابلی نیز فاکتور مهم دیگری خواهد بود. اما قبل از ادامه بحث باید تاکید شود که انعطاف پذیری شبکههای بیسیم (wireless networks) باعث شده است که در چند سال اخیر توجه بسیاری از افراد شرکتها به استفاده از آنها معطوف شود.
البته در بسیاری از کاربردها استفاده از شبکههای کابلی به دلیل سرعت بالای انتقال داده مناسبتر به نظر میرسد.
مزایای شبکههای کابلی یا باسیم
-
امنیت
یکی از مهمترین مزایای راه اندازی شبکه های کامپیوتری باسیم یا کابلی و استفاده از شبکه اترنت برای انتقال داده، امنیت بالایی است که روش انتقال باسیم دارد.
زیرا برای دسترسی به اطلاعات در این شبکهها، نیاز به دسترسی فیزیکی به کابلها و سایر تجهیزات شبکه خواهد بود. این در حالی است که با روش بیسیم امکان اختلال در ارسال یا دریافت داده و مشکلات مشابه بدون دسترسی فیزیکی وجود دارد.
-
سرعت
امروزه با استفاده از فناوریهای جدید (که مبتنی بر ارسال داده با فیبر نوری هستند)، میتوان صدها گیگابایت داده را در زمان بسیار کوتاهی پس از نصب تجهیزات و راه اندازی شبکه های کامپیوتری کابلی با فیبر نوری انتقال داد.
این ویژگی یکی از دلایلی است که باعث میشود در بسیاری از کاربردها نیاز به راه اندازی شبکه های کامپیوتری فیبر نوری باشد. در این کاربردها استفاده از شبکههای بیسیم به هیچ وجه پاسخگوی نیاز سازمانها یا شرکتها نخواهند بود.
زیرا فرستندهها و گیرندههای نوری با ایجاد شبکههای پرسرعت توانستهاند سرعت انتقال اطلاعات را بر بستر اینترنت بین الملل یا شبکههای اترنت به طور قابل ملاحظهای افزایش دهند.
معایب راه اندازی شبکه های کامپیوتری کابلی
در ادامه به چند عیب بزرگ شبکه های باسیم اشاره شده است:
هزینه راه اندازی شبکه
هزینهای که باید برای راه اندازی شبکه های باسیم پرداخت شود (به دلیل نیاز به استفاده از سیم، کابل یا فیبر نوری و اتصال فیزیکی کلیه تجهیزات) به طور قابل ملاحظهای بیشتر است.
برای همین پس از مقایسه هزینه راه اندازی شبکه بیسیم و کابلی ممکن است بسیاری از افراد به این نتیجه برسند که بهتر است از شبکههای بیسیم در داخل سازمان یا شرکت خود استفاده کنند.
-
شلوغی و مزاحمت
یک مشکل بزرگ دیگر که بسیاری از کارکنان شرکتها با آن مواجه هستند، وجود سیم و کابل اضافی روی میزها و مزاحمت آنها برای انجام فعالیتهای روزمره است.
-
تعمیرات
پس از راه اندازی شبکه های کامپیوتری کابلی و استفاده از شبکه اترنت، ممکن است پس از مدتی نیاز به تعمیر آنها وجود داشته باشد. در این مواقع دسترسی به کلیه تجهیزات مانند کابلها، فیبرهای نوری یا سیمها در شبکه میتواند فرایندی زمانبر باشد.
برای همین، بسیاری از شرکتها ترجیح میدهند در حد امکان از تجهیزات بیسیم برای ارسال و دریافت اطلاعات استفاده کنند.
مزایای راه اندازی شبکه های کامپیوتری بیسیم
پس از خرید تجهیزات یک شبکه بیسیم (مانند مودم وایرلس و …)، نیازی به اتصال فیزیکی آنها به شبکه با استفاده از سیم یا کابل وجود ندارد. در یک شبکه بیسیم به راحتی میتوان انواع الپ تاپ، گوشی هوشمند موبایل و رایانه رومیزی را به صورت بیسیم به شبکه وصل کرد. به خصوص استفاده از فناوری وای فای امکان استفاده بسیاری از افراد را در داخل منازل و سازمانها به شبکههای کامپیوتری فراهم کردهاند.
با توجه به افزایش تعداد دیوایسهای هوشمند در داخل هر اتاق که توسط کارکنان مورد استفاده قرار میگیرند، عدم نیاز به کابل کشی یکی از مهمترین مزایای شبکههای بیسیم است.
معایب شبکههای بیسیم
یکی از مهمترین چالشهای راه اندازی شبکه های کامپیوتری با استفاده از تجهیزاتی مانند مودم وای فای، مشکلات امنیتی است. این مشکلات به دلیل دسترسی غیرمجاز به شبکه بیسیم روی خواهد داد.
البته باید دقت کنید که با استفاده از فناوریهای پیشرفته (مانند فناوری تشخیص و تایید هویت سیسکو)، این امکان برای شرکتها فراهم شده است تا به طور پویا به ارزیابی امنیتی پرداخته و ببینند چه کسی، در چه زمانی و چگونه به شبکه دسترسی داشته است.
-
شعاع تحت پوشش
همانطور که به خوبی میدانید آنتنهای وای فای یا سایر فرستنده – گیرندههای بیسیم ممکن است تا شعاع مشخصی را پوشش دهند.
علاوه بر این، وجود ساختمانها و موانع ممکن است محدوده تحت پوشش به صورت بیسیم را تحت تاثیر قرار دهد.
برای همین در بسیاری از سازمانها از یک زیرساخت کابلی به عنوان شبکه اصلی برای اتصال مودم بیسیم و ایجاد یک شبکه هیبریدی استفاده میشود.
پس یک نکته دیگر که باید در راه اندازی شبکه های امپیوتری بیسیم به آن توجه شود در شعاع دسترسی و منطقه تحت پوشش شبکه به صورت بیسیم است.
هزینه راه اندازی شبکه های کامپیوتری باسیم و بیسیم چه تفاوتی دارد؟
مقایسه هزینه راه اندازی شبکه بیسیم و کابلی نشان میدهد که در اکثر موارد (به دلیل نیاز به کابل و سیم در بخشهای مختلف یک شرکت یا سازمان)، هزینه راه اندازی شبکه های اترنت بیشتر از شبکههای بیسیم (مانند شبکه وای فای) است.
معایب شبکه کابلی چیست؟
- هزینه نصب آن بیشتر است.
- تعمیر شبکه نیاز به هزینه بیشتری دارد.
- امکان قطع شدن سیم یا کابل به طور ناگهانی وجود دارد.
- امکان پیکربندی مجدد (reconfiguration) شبکه به راحتی وجود ندارد.
آیا سرعت شبکه های کامپیوتری بیسیم بیشتر از باسیم است؟
انتقال داده در یک شبکه اترنت (Ethernet) با سرعت بسیار بیشتری در مقایسه با شبکههای بیسیم و WiFi امکان پذیر است.
علاوه بر این، با راه اندازی شبکه های کامیپوتری کابلی میتوان از مزایای زیر برخوردار شد:
- کاهش تاخیر و latency در شبکه
- افزایش قابلیت اطمینان در شبکه اترنت
شرکت شبکه ارغوان ارتباط یکی از ارائه دهندگان خدمات فروش تجهیزات شبکه و راه اندازی شبکه های مدرن است که میتواند در صورت نیاز اطلاعات جامعتری در این زمینه با ارائه مشاورههای لازم در اختیار شما قرار دهد. (arghavannet.com)