آیا ملک مشاع جزء مستثنیات دین محسوب میشود؟ + نحوه اثبات

گاهی دادگاه در صورت عدم توانایی بدهکار برای پرداخت طلب فرد شاکی، اقدام به فروش اموال او می کند. در این مواقع، متهم می تواند با ادعای این موضوع که دارایی او از انواع مسثنیات دین است، جلوی فروش آن را بگیرد. اگر مال نوعی از مسکن باشد، برای شاکی و محکوم این سوال پیش می آید که آیا ملک مشاع جزء مستثنیات دین محسوب میشود؟ پاسخ به این پرسش و اثبات آن، نیازمند دانش تخصصی وکیل های باتجربه است.

چگونه می توان اثبات کرد که آیا ملک مشاع جزء مستثنیات دین محسوب میشود؟

 

در شرایط عادی، ملک مشاع جزء مستثنیات دین نیست؛ در نتیجه، دادگاه با به مزایده گذاشتن آن، حق شاکی را می پردازد. با این حال در موقعیت های خاص، قاضی می تواند ملک را به عنوان مستثنیات دین تشخیص دهد. به طور کلی، این شرایط ویژه به شرح زیر می باشند:

  • مسکن مشاع، تنها خانه متهم و افراد تحت تکلف او تشخیص داده شود.
  • اگر خانه مشاع، تنها مسکن فرد باشد و وی با فروش سهمش از آن، نتواند بدهی را بپردازد؛ همچنین، خانه ای در شان خود با مقدار باقی مانده خریداری کند.
  • ملک تجاری مشاع، محلی برای امرار معاش متهم و افراد تحت حمایت او باشد.

اثبات این موارد، می تواند دشوار و نیازمند ارائه شواهد متنوعی باشد؛ در صورت نیاز، شما می توانید از یک متخصص زبده، مانند وکیل ملکی در تهران کمک بگیرید.

چه زمانی شاکی می تواند درخواست فروش ملک مشاع را بدهد؟

در موقعیت های مختلف همانند طلب مهریه یا برگشت خوردن چک، دادگاه می تواند یک فرد را در مقام بدهکار به دیگری تشخیص دهد. در این حالت، اگر شخص محکوم تا زمان تعیین شده مبلغ بدهی را نپردازد، طلب کار می تواند با ارائه لیستی از دارایی های بدهکار، درخواست توقیف ملک او را توسط دادگاه بدهد. به این صورت با فروش مسکن، حق شاکی پرداخته می شود. با این حال، تمامی اموال توانایی توقیف ندارند.

آیا در موارد خاص هم ملک مشاع مستثنیات دین است؟

گاهی تشخیص حکم، تحت تاثیر شرایط خاصی قرار می گیرد؛ برخی از این موقعیت ها به شرح زیر می باشند:

پرداخت مهریه

قوانین مربوط به مستثنیات دین در مورد پرداخت مهریه، همانند دیگر بدهی ها می باشد. یعنی در این مورد نیز در صورت اثبات این که هیچ اموالی به جز ملک مشاع برای مرد باقی نمانده است، دادگاه می تواند از به مزایده گذاشتن آن سرباز زند.

فوت متهم

شاید بخواهید بدانید در صورت فوت محکوم، آیا ملک مشاع جزء مستثنیات دین محسوب میشود؟ احکام مربوط به این موضوع، تنها تا زمان حیات بدهکار قابل اجرا هستند؛ بنابراین با مرگ شخص، امکان توقیف و فروش دارایی وی وجود دارد.

فرار از ادای حق شاکی و مستثنیات دین

ملک مشاع

اگر بتوان دادگاه را توجیه کرد که یک ملک مشاع از مستثنیات دین می باشد، انتقال آن به شخص دیگر اشکالی ندارد؛ در غیر این صورت، این عمل روشی برای فرار از ادای دین تشخیص داده می شود که حکم آن، حبس تعزیری یا جزای نقدی است.

مرجع رسیدگی به شکایات مربوط به ملک مشاع در مستثنیات دین

سازمان مسئول رسیدگی به این نوع از شکایات، اداره ثبت محل قرارگیری مسکن مشاع است. در صورتی که افراد به حکم این مرجع اعتراض داشته باشند، می توانند پرونده خود را برای هیئت نظارت محل ارسال نمایند.

نتیجه گیری

در اجرای تمامی احکام قضایی، استثنائاتی وجود دارد. این پرسش که آیا ملک مشاع جزء مستثنیات دین محسوب میشود؟ از این موارد می باشد. امکان فروش این نوع مسکن، نیازمند بررسی شرایط خاص افراد است؛ به همین دلیل، توصیه می شود برای حل این پرونده ها از افراد خبره در این حوزه کمک بگیرید. همچنین لازم به ذکر است برای مطرح ساختن شکایات ملکی باید به اداره ثبت محل مورد نظر، مراجعه نمایید.

اشتراک گذاری و حمایت

دیدگاهتان را بنویسید